Wat is Melasma?

Melasma

Melasma manifesteert zich als symmetrische vlekken, meestal op het gezicht, en kan invloed hebben op het voorhoofd, de wangen, neus en bovenlip. Deze vlekken ontstaan door een overproductie van melanine, het pigment verantwoordelijk voor de kleur van de huid. Hoewel melasma geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het uiterlijk ervan een bron van zorg zijn voor degenen die erdoor worden getroffen.

Oorzaken van Melasma

  1. Hormonale Schommelingen: Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de zwangerschap of als gevolg van hormonale anticonceptie, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van melasma. Gevoeligheid voor oestrogeen en progesteron lijkt bij te dragen aan de aandoening.
  2. Blootstelling aan de Zon: Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht is een bekende trigger. Zonlicht stimuleert melanocyten, de cellen verantwoordelijk voor de productie van melanine, wat leidt tot het donkerder worden van bestaande vlekken en de vorming van nieuwe.
  3. Genetische Aanleg: Een familiegeschiedenis van melasma kan de vatbaarheid van een individu voor het ontwikkelen van de aandoening vergroten.
  4. Etniciteit: Melasma komt vaker voor bij mensen met een donkerdere huidskleur, waaronder mensen van Hispanic, Aziatische, Midden-Oosterse en Afrikaanse afkomst.

Beheer van Melasma

  1. Zonbescherming: Zonnebrandcrème met een hoge SPF is cruciaal bij het beheren van melasma. Breed-spectrum bescherming helpt bij het voorkomen van verdere verdonkering van bestaande vlekken en vermindert het risico op nieuwe.
  2. Chemische Peelings: Chemische peelings, uitgevoerd onder toezicht van een dermatoloog, kunnen de huid exfoliëren en pigment verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat succesvol beheer vaak een combinatie van deze benaderingen inhoudt. Hoewel melasma mogelijk geen oplossing heeft die voor iedereen geschikt is, kunnen individuen met de juiste zorg en professionele begeleiding deze huidaandoening doorkruisen en een egalere teint bereiken. Als je last hebt van melasma, kan een consult met een dermatoloog gepersonaliseerde inzichten en een op maat gemaakt behandelplan bieden

Waar wacht je nog op..

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze diensten? We nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen.

Ons adres

Burgemeester Mooijstraat 24C, 1901 ET, Castricum

Openingstijden


Donderdag
10:00 - 18:00

Vrijdag
10:00 - 17:30

Zondag
12:00 - 17:30

Contact

Telefoon: +31 6 8359 4812
Email: info@dehuidbar.nl