Wat is Hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een huidprobleem dat wordt gekenmerkt door donkere vlekken of verkleuringen, vaak op delen van de huid die blootstaan aan de zon. Deze ongelijke pigmentatie ontstaat als gevolg van een overproductie van melanine, het natuurlijke pigment dat de kleur van onze huid, haar en ogen bepaalt.

De oorzaken van hyperpigmentatie zijn divers. Langdurige blootstelling aan UV-straling is een belangrijke factor, aangezien de zon de melanocyten stimuleert om meer melanine te produceren als bescherming tegen schadelijke stralen. Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens zwangerschap of bij het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van donkere vlekken.

Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie, waaronder melasma, zonnevlekken (ouderdomsvlekken) en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Melasma wordt vaak geassocieerd met zwangerschap en wordt gekenmerkt door donkere vlekken op het gezicht. Zonnevlekken ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon, terwijl post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat na huidbeschadiging, zoals acne of wondjes.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hyperpigmentatie te verminderen. Chemische peelings en microneedling zijn enkele van de professionele behandelingen die gericht zijn op het verminderen van donkere vlekken en het bevorderen van een egale teint. Het gebruik van breedspectrum zonnebrandcrème is essentieel om verdere pigmentatie te voorkomen en om de resultaten van behandelingen te behouden.

Op het gebied van producten zijn er diverse topische crèmes en serums die ingrediënten bevatten zoals vitamine C, niacinamide en glycolzuur, die bekend staan om hun oplichtende eigenschappen. Deze producten kunnen regelmatig worden toegepast om de huidteint te egaliseren en hyperpigmentatie te verminderen.

Het effectief aanpakken van hyperpigmentatie vereist vaak een combinatie van professionele behandelingen en consistente huidverzorging. Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen om een behandelingsplan op maat te krijgen dat past bij de specifieke oorzaken en kenmerken van jouw hyperpigmentatie.

Waar wacht je nog op..

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze diensten? We nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen.

Ons adres

Burgemeester Mooijstraat 24C, 1901 ET, Castricum

Openingstijden


Donderdag
10:00 - 18:00

Vrijdag
10:00 - 17:30

Zondag
12:00 - 17:30

Contact

Telefoon: +31 6 8359 4812
Email: info@dehuidbar.nl