Wat is Acne?

Acne

Acne, een veelvoorkomende huidaandoening, treft mensen van alle leeftijden en kan variëren van milde tot ernstige vormen. Het is een ontstekingsziekte van de huid die zich manifesteert in de vorm van puistjes, mee-eters en ontstoken plekken. De belangrijkste spelers achter acne zijn overmatige olieproductie, ophoping van dode huidcellen en de aanwezigheid van bacteriën op de huid.

Ontstaan van Acne

De wortels van acne liggen vaak in de puberteit, waar hormonale veranderingen de talgklieren aanzetten tot een verhoogde productie van talg. Deze olie, gecombineerd met dode huidcellen, kan de haarzakjes verstoppen, wat leidt tot de vorming van mee-eters of puistjes. Bacteriën, met name Propionibacterium acnes, gedijen in deze omgeving en kunnen ontstekingsreacties veroorzaken.

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals:

–   Hormonale processen

–   Druk en wrijving op de huid

–   Chemische stoffen,

–   Psychologische stress

–   Erfelijke eigenschappen

–   Vette, poriën afsluitende cosmetica

Bovendien kunnen sommige geneesmiddelen acne stimuleren. Vaak wordt acne in verband gebracht met roken, met een slechte hygiëne of overmatig zweten en met het eten van bepaalde ‘vette’ voedingsmiddelen of een vitaminetekort.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden van acne?

Een mogelijke behandeling die toegepast kan worden is een chemische peeling door een huidtherapeut. Een chemische peeling zorgt ervoor dat er een oppervlakkig laagje van de huid wordt verwijderd waardoor er cel vernieuwing optreedt. Afhankelijk van de soort peeling wordt een aantal cellagen verwijderd. 

Wat kan je zelf doen tegen acne?

  • Reinig de huid in de ochtend en avond 
  • Bescherm je huid goed tegen de zon met een SPF factor van 30 en of hoger
  • Gezonde levensstijl
  • Draag geen synthetische kleding/ petjes
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Verschoon kussensloop elke dag
  • Niet krabbenen of zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekenvormingen 
  • Producten met veel suiker kunnen acne verergeren. Speciale dieet voor acne bestaat niet maar, als jij merkt dat je door een bepaalde voeding meer last krijgt van acne kun je dat beter vermijden.
Waar wacht je nog op..

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze diensten? We nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen.

Ons adres

Burgemeester Mooijstraat 24C, 1901 ET, Castricum

Openingstijden


Donderdag
10:00 - 18:00

Vrijdag
10:00 - 17:30

Zondag
12:00 - 17:30

Contact

Telefoon: +31 6 8359 4812
Email: info@dehuidbar.nl